Novi Sad
06.04.2015.
10:03 > 15:36
Iako je pre dva meseca uličnim sviračima zabranjeno da rade u donjem delu podzemnog prolaza u centru Novog Sada, oni su ponovo na istim lokacijama i redovno sviraju.
  • 06.04.2015 19:01
    Ne prija svima ista muzika. A i ne prija svima da prolazi pored nekoga ko očekuje da dobije novac.
  • Viktor

    06.04.2015 14:35
    Ovo je definitivno nešto što je grad propustio da
    - Prvo, da bi imao tezgu na ulici moraš da prođeš neku regulativu i da imaš nekakav papir. Zašto isto ne važi i za ulične muzičare? Zašto grad to ne bi regulisao i od ovako divlje situacije obezbedio lokacije i kontrolisao broj uličnih muzičara? Čisto sumnjam da u pomenutom obližnjem Parizu ne postoji nekakva regulativa za te poslove. Ja, recimo, ne slušam gusle. Poslednja dva meseca, kad god je lep dan, celo radno vreme ih slušam. I ne - ne radim u butiku, niti u državnoj firmi. I da - dekoncentriše. I jeste - davao sam mu pare uz molbu da pređe na svoj drugi instrument - frulu. Ali ne mogu svaki dan. Ne mogu ja da ga finansiram, a on me ustvari ucenjuje. I garantujem da taj i ne zna da svira gusle kako treba. E sada - ili on, ili onaj klinac koji zavija uvod u "Ederlezi" i to par stihova i to satima. Kao kontrast tome - pre desetak dana, jedan čovek verovatno u svojim pedesetim, sa sedom kosom i bradom, je tako dobro svirao na gitari i pevao temu iz "Balkan ekspresa". Zatim je jedna prelepa devojka svirala serenadu u G major-u, na harmonici - Mala noćna muzika V.A.Mocarta u 22h uveče, po ciči zimi! Kažite sad vi meni - zašto ne skloniti one koji NE UMEJU DA SVIRAJU i razdvojiti "remećenje javnog reda i mira" od "uličnog muzičara"!!? Mi u suštini nemamo probleme sa uličnim muzičarima, nego sa onima koji to zloupotrebljavaju.
  • Па сад

    06.04.2015 14:20
    Па сад
    Једна ствар је кад неко прође поред њих на 10-15 секунди једном или две пута дневно, а друга ствар је кад једне те исте песме изнова и нанова слушаш цео дан сваки дан. Има их неколико добрих, а има их и лоших. Треба то некако адаптирати, да се ови добри не мешају са оним пијаним гитаристима што се само дераче и скрнаве ми (а вероватно и другима који их слушају) Азру, Пинк Флојд и остале и да не сметају људима. Није свако улични свирач, јер нпр. онај декица са фрулом и гуслама, комплет у ношњи, који има огроман репертоар није исти као и ови. Они момци, који су се летос појавили као неки бенд су исто јако занимљиви, онај двојац који је често и код факултета такође. Дефинисати некако да улични свирач мора да зна да свира, да зна и да пева ако се тиме бави, да има широк репертоар и то неговати некако да не сметају осталима, измештајући их у Дунавски парк нпр. или тако негде. Гомила метропола тако функционише, нису сви начичкани около, већ само у одређеном делу и не може да свира свако коме дуне на памет, већ само они који знају.
  • 06.04.2015 14:18
    @Novosađanka
    za početak se malo raspitajte kod starijih, jer pre 40 godina pothodnik nije postojao, a ovde znao red! Vodilo se računa o tome ko, šta, kada i kako može da radi, a pogotovo šta se sme na ulici. Taj iz podhodnika je došao u Novi Sad pre 5-6 godina iz Kikinde (ako i to nije slagao) a sada priča bajke...
    A svima koji kroz centar prođu i ovo im izgleda simpatično mogu celu ekipu da ugoste u svom kraju, gde žive ili rade,bićemo zahvalni
  • lucia

    06.04.2015 14:13
    Jedina prava muzika
    se čuje kada gostuju južnoamerički indiosi. Za njih ispraznim novčanik. Svi ostali samo vredjaju uho, bolje da uzmu motike i lopate u šake.
  • Lexv

    06.04.2015 14:12
    Joj ono u podzemnom je zaista mucenje za usi. Em sve odzvanja, em jos onaj jedan reve kao magarac. Mogu misliti kako je tim radnicama u buticima sto moraju to da slusaju ceo dan. Jednom dedi sam bas u podzemnom dao 50 dinara samo da prestane da svira dok ne prodjem. Repertoar im je uzasan a pevanje grozno. Ako vec moraju negde da pevaju, neka to bude na otvorenom prostoru a ne u podzemnom.
  • 06.04.2015 13:09
    99% njih samo njaču i drombuljaju. Nameste se ispred hotela Vojvodina pa kada krenu da leleču čuješ ih čak na uglu Dunavske sa Zmaj Jovinom. Kud god da kreneš ili se okreneš to lelekanje ti je u ušima, zaposelo te i ne napušta te. Bukvalno te proganja kao neki usud. Većina ih je od rane zore alkoholisana i samo se dolivaju do kasnih večernjih sati. Svaki drugi je neuredan, prljav. Nije mi jasno da nisu u stanju čak ni da se umiju ako već neki od njih nemaju uslova da se operu. Dobar deo njih nasrće na prolaznike, dobacuje ženama i devojkama. U normalnom svetu bi bili tretirani kao obični prosjaci a ovde sami sebe nazivaju muzičarima kao što prostitutke za sebe vole da kažu da su starlete i manekenke. Muzički repertoar im je nikakav. Uglavnom je to nekoliko loše uvežbanih muzičkih numera koje vrte 24 sata non-stop, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. Daleko su oni od uličnih svirača i umetnika. Novi Sad ima priliku da pravog uličnog svirača vidi samo kada je neko iz belog sveta na proputovanju pa se ovde zadrži dan ili dva svirajući na ulici. Ovi naši su obični prosjaci koji ceo dan proveden na ulici, drndajući raštimovanu gitaru, koriste kako bi se na javnom mestu nalivali hektolitrima piva i žicali cigare od prolaznika. Ne možeš sa prijateljem da sedneš negde u baštu na cugu a da ti ovi ne drombuljaju iza leđa, njaču promuklim i hrapavim samo njima razumljivim glasovima.
  • Ime

    06.04.2015 12:52
    svima sve smeta, pogotovo što prolazak kroz podhodnik traje ne više od 49 sekundi, bolje naučite da pokretne stepenice ne služe da se njima vozite nego da hodate kao i po analognim samo brže stignete gore...
  • 06.04.2015 12:51
    samo napred ulicni muzicari
    Treba da sviraju za dusu i da nesto zarade, a kome smeta neka se pokrije usima. U pitanju je javna povrsina i slobodna zona. Najbolja su ona dvojica, sa gitarom i tamburom, gitarista menja mesta kod hotela Vojvodine i Apola centra, a tamburas u Dunavskoj, u podzemnom prolazu ili nekad i na platou kod fakulteta. Oboje znaju odlicno da sviraju, gitarista i solidno peva.
  • Novosađanka

    06.04.2015 12:28
    za Matrixa
    Smetaju svirači onim prodavačicama koje su došle u grad pa izigravaju tu neku elitnu damu pa im smeta neko ko svira već 40 god. tu.
  • nedo

    06.04.2015 12:08
    ali opet
    ovo je stara prica o cvrcku i mravu
  • Građanin

    06.04.2015 12:04
    ...
    Zamislite da Pariski Chans de lise ostane bez uličnih svirača. Novi Sade izvuci se iz pećinske zajednice i postani deo savremenog sveta.
  • Teča

    06.04.2015 11:43
    Šta, kao u podzemnom prolazu rade neurohirurzi i naučnici za svemirsku tehnologiju pa im smeta buka ?! 'Ajde, snobovi, man'te se...
  • neka ih

    06.04.2015 11:38
    Pametnom čoveku je i komarac muzika.
  • Matrix

    06.04.2015 11:28
    Ne dirajte ulične svirače
    Ulični svirači su duša grada. Ne shvatam kome oni mogu da smetaju i ko je tako zao da može zimi da ih izbacuje napolje, a kada dodje lepo vreme, oni će sami izaći iz pothodnika, jer je lepše i prijatnije na svežem vazduhu.
  • Vlada

    06.04.2015 11:09
    ...
    Da li je u podhodniku dozvoljeno stepovanje na ovsenoj kaši?
    https://www.youtube.com/watch?v=Tjl5DsseR7I
  • 06.04.2015 11:06
    Predlog,
    neka dotični sviraju u parku na saletlama, dovoljno daleko od poslovnih prostorija i tuđih stanova. Ko nije prošao njihovu torturu taj ne zna kako se i najlepša muzika može "zgaditi" čoveku. Govorim iz ličnog iskustva jer zbog tog "izvođača" tamburu ne mogu više da slušam ni u kafani. Tužno je što ljudi plaćaju poslovni prostor, zakup javne površine za letnje bašte ili jednostavno žive na određenim lokacijama, a pri tome bivaju izloženi ovakvom svakodnevnom maltretiranju. U centru je, na primer, ponovo aktivan lik koji od ponoći do svitanja na fruli svira samo "Zajdi,zajdi", odjekuje ceo centar. Horor,horor,horor!!!!
    Zato podržavam ljude koji traže samo da im se omogući minimum mira da bi mogli da rade svoj posao.
  • 06.04.2015 10:59
    FFF
    Nama je samo muzika i ostala!
  • 06.04.2015 10:24
    Steva
    Samo budalama moze da smeta muzika, kakv agod da je, a poznato je da "sviraci" sasvim kulturno sviraju, i ne prave ni buku ni problem.. i koliko znam, samo jedan je covek u pitanju, sa gitarom..
    Meni je uvek lepo cuti... a u pothodnicima nema "hirurga" kome bi muzika smetala..sve butici...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna